•• Plytvanie potravinami v Európskej únii ••
Podľa údajov projektu FUSION sa ročná úroveň potravinových strát a plytvania potravinami v EÚ odhaduje približne na 88 miliónov ton, čo predstavuje odhadovaných 143 miliárd EUR, z čoho väčšina sa sústreďuje v oblasti distribúcie potravín a na strane spotreby. Podľa tejto štúdie vzniká 70 % potravinového odpadu EÚ v omácnostiach, stravovacích službách a maloobchode a 30 % vo výrobnom a spracovateľskom odvetví.
Európska Únia ako najväčší svetový dovozca a vývozca potravinových výrobkov by mala vo svojej rozvojovej politike klásť na popredné miesto potravinovú bezpečnosť a udržateľné, odolné a efektívne poľnohospodárstvo, aby mohla prispieť k dosiahnutiu cieľov v oblasti celosvetovej potravinovej bezpečnosti a k udržateľnému využívaniu prírodných zdrojov.
Viacerým členským štátom EÚ sa podarilo znížiť potravinové straty a plytvanie potravinami vo všetkých segmentoch potravinového dodávateľského reťazca, a to s prihliadnutím na skutočnosť, že takéto straty a plytvanie často nastávajú v dôsledku zložitých interakcií v tomto reťazci. Je pravdepodobné, nie však vždy zaručené, že opatrenie na zníženie potravinových strát a plytvania potravinami v jednom segmente bude mať vplyv na iné segmenty nachádzajúce sa nižšie aj vyššie v reťazci. Prostredníctvom toho, že pri tvorbe politík sa uplatňuje prístup zameraný na potravinový dodávateľský reťazec, na seba rôzne segmenty navzájom pôsobia a vyvíjajú sa činnosti a spolupráca v rámci celého potravinového reťazca
Zníženie potravinových strát a plytvania potravinami prináša trojaký úžitok:
Je dôležité podporovať vzdelávanie a zvyšovanie povedomia obyvateľstva v oblasti udržateľných procesov výroby potravín, potrebných zdrojov, spotreby a potravinových strát a plytvania potravinami. Veľmi dôležitú úlohu v tejto veci zohráva aj podporovala konzistentnejšieho chápania a používania uvádzaných dátumov na potravinách, ako sú napr. dátumy na vajciach a iných produktoch, zo strany spotrebiteľov, prevádzkovateľov potravinárskych podnikov (najmä výrobcov potravín a maloobchodných predajcov) a kontrolných orgánov s cieľom predchádzať potravinovým stratám a plytvaniu potravinami.
Zdroj: Závery Rady EÚ o potravinových stratách a plytvaní potravinami, prijaté 28. júna 2016
Na stiahnutie:
Podporný materiál
PLYTVANIE POTRAVINAMI V EURÓPSKEJ ÚNII.pdf